Een overheerlijk engels koekje...
De flapjack is een typische engelse lekkernij van gebakken havermout. Hij ziet eruit als een soort mueslireep.
Je kunt eindeloos varieeren met ingredienten, naast de basis voeg je toe wat je lekker vind, gedroogde vruchten, noten, chocola etc. Het is eenvoudig te bereiden en lekker snel klaar. Onderstaand is mijn favoriet.
Bereidingstijd: 45 min
Ingrediënten
200 gram boter.
200 gram rietsuiker.
360 gram havermout.
2 eetlepels (appel)stroop.
3 eetlepels abrikozenjam losgeroerd in 2 eetlepels water.( optioneel)
2 eetlepels kaneel.
beboterde ovenschaal
Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden
Oven voorverwarmen op 180 graden
Bereidingswijze
Los de rietsuiker met de stroop op het vuur op in de boter. (Bijna) alle suiker moet opgelost zijn.
Meng de havermout in een grote kom met kaneel en voeg de suikeroplossing er in een keer bij.
Roer de suikeroplossing heel goed door de havermout, zodat alle havermout er mee in aanraking komt.
Doe de helft van de havermout in de ovenschaal en druk het met een lepel stevig aan. Smeer hier een dun laagje van de waterige abrikozenjam overheen en doe vervolgens de rest van de havermout erover heen. Weer goed stevig aandrukken.
Dan 30 tot 35 minuten bakken, hoe groter de schaal hoe korter. De koek moet middenbruin worden en voelt als hij net uit de oven is heel zacht aan. Bij het afkoelen wordt hij stevig.
Maak er na afkoeling mooie vierkante blokjes van of rechthoekjes die je dan vervolgens nog even in de gesmolten chocolade doopt mmmmmmmm
0 reacties :
Een reactie posten